świdośliwa olcholistna 'Thiessen'
Amelanchier alnifolia 'Thiessen'
świdośliwa olcholistna 'Thiessen'
Amelanchier alnifolia 'Thiessen'
Co zdobi | liście, kwiaty, jadalne owoce |
---|---|
Barwa kwiatów | biały |
Miesiąc kwitnienia | IV, V IV, V |
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | 1 |
Roczny przyrost | |
Wystawa | , , |
Mrozoodporność | 3 - 9 Strefy 3 - 9 |
Wysoki krzew o ozdobnych kwiatach i smacznych owocach. Odmiana odporna na mróz i wiosenne przymrozki. Wcześnie kwitnie i owocuje. Idealna do ogrodów przydomowych i założeń parkowych.
JAK WYGLĄDA: Liście owalne, ciemnozielone, jesienią przebarwiają się efektownie na pomarańczowoczerwono. Kwiaty białe, zebrane w kwiatostany; rozwijają się IV–V. Owoce to dekoracyjne, jadalne i zdrowe jagody z woskowym nalotem – soczyste, słodkie w smaku; granatowoczarne w stanie dojrzałym. Dojrzewają VI–VII. Krzew owocuje w drugim roku po posadzeniu.
JAK ROŚNIE: Wysoki krzew o wzniesionych pędach. Dorasta do 4 m wysokości; rośnie powoli (ok. 0,5 m rocznie).
GDZIE POSADZIĆ: Najlepiej rośnie i owocuje w miejscach słonecznych. Akceptuje przeciętne, przepuszczalne gleby o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Odmiana zdrowa, rzadko atakowana przez szkodniki. Bardzo mrozoodporna (strefa 3–8).
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić na takiej głębokości, na jakiej rosła w pojemniku. Sadzić 1 roślinę na m². Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie.
JAK STOSOWAĆ: Uniwersalna roślina nadająca się do sadzenia w ogrodach przydomowych i założeniach parkowych. Owoce można spożywać na surowo lub po przetworzeniu. Mają właściwości prozdrowotne, są bogate w witaminy, kwasy polifenolowe, sole mineralne, karotenoidy, błonnik; mają wysoką pojemność przeciwutleniającą.
POCHODZENIE: Saskatoon, Kanada. Wprowadzona do sprzedaży w 1976 r.