Encyklopedia - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy
Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

cytryniec chiński ‘Sadova No.1’

Schisandra chinensis 'Sadova No.1', wu-wei-zi

cytryniec chiński ‘Sadova No.1’

Schisandra chinensis 'Sadova No.1', wu-wei-zi

Co zdobi jadalne owoce, liście
Barwa kwiatów białe
Miesiąc kwitnienia V, VI V, VI
Roślina zimozielona nie
Wysokość roślin 10 m
Roczny przyrost
Wystawa 1/2 słońca, 1/4 słońca, cień, słońce
Mrozoodporność 5A - 8 Strefy 5A - 8

Cytryniec to ciekawe pnącze o dekoracyjnych i niezwykle wartościowych owocach. Na Dalekim Wschodzie, obok korzeni żeń-szenia, jest najpopularniejszą rośliną leczniczą. W Chinach nazywa się „wu-wei-zi” (czytaj „łu-łej-dzy”), co znaczy „owoc o pięciu smakach”, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku. Ta odmiana jest samopylna, obficie owocująca, o owocach większych niż u gatunku.


JAK WYGLĄDA:
Owoce dekoracyjne, większe niż u gatunku śr. 1 cm, ciemnoczerwone, zebrane w zwisające kłosy dł. ok. 10 cm.; pojawiają się we IX. Zaczyna owocować w 4.˗6. roku po posadzeniu. Owoce cytryńca, ale również w pewnym stopniu liście i kora, zawierają schisandrynę (substancję tonizującą i wzmacniającą), witaminę E i wiele mikroelementów: żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk, jak również spore ilości magnezu, potasu i fosforu. Od stuleci stosowane są w tradycyjnej medycynie chińskiej. Można je spożywać na surowo lub po przetworzeniu, np. w postaci suszu, soków, wyciągów, naparów lub nalewek. Z suszonych liści można zaparzać herbatę,  przypominającą w smaku zieloną herbatę z cytryną.
Liście dekoracyjne, średniej wielkości, dł. 5˗10 cm, eliptyczne lub owalne, ostro zakończone, drobno ząbkowane, osadzone na czerwonych ogonkach; ciemnozielone, jesienią przebarwiają się na żółto.
Kwiaty małe, śr. 1,5 cm, białe, kremowe lub różowe, lekko pachnące: rozwijają się w V˗VI.
Pędy wijące się; płożące się po ziemi nie zawiązują kwiatów i nie owocują.

JAK ROŚNIE: Pnącze; pędy owijają się wokół podpór. Rośnie umiarkowanie silnie, dorastając do 10 m wys., rocznie przyrasta 1 m.

GDZIE POSADZIĆ: Preferuje stanowiska dobrze oświetlone, ale nie w pełnym słońcu, osłonięte. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych, ale nie podmokłych. Odmiana mrozoodporna (strefa 5A˗8).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Pnącze należy sadzić w odległości co najmniej 30 cm od ścian lub innych roślin. Co roku wczesną wiosną (III) skracać zeszłoroczne pędy nad 12.˗15. dobrze wykształconym pąkiem. Należy też usuwać pędy słabe i chore. Podlewać w czasie wegetacji. Nawozić od drugiego roku po posadzeniu. 

JAK STOSOWAĆ: Szczególnie przydatne do sadzenia przy ogrodzeniach i budynkach, ale można go prowadzić również przy altanach, pergolach i różnych podporach. 

POCHODZENIE: Rośnie naturalnie w Chinach, Korei i na Syberii. Odmiana wyselekcjonowana na Ukrainie.