16 

 

 

 

Rycina 2. Analiza densytometryczna frakcji alkaloidowych z owoców Lycium barbarum (λ = 520 nm, 

derywatyzacja odczynnikiem Dragendorffa): 

a, mieszanina wzorców, 2100 ng/pasmo                          

(1, L-hioscyjamina; 2, skopolamina); b, odmiana owoców L1c, odmiana owoców L2d, odmiana 

owoców L3e, odmiana owoców L2 (próba z dodatkiem L-hioscyjaminy i skopolaminy, 2100 

ng/pasmo) 

 

4.2. Analiza α-solaniny w trzech odmianach owoców goji 

Celem prowadzonych badań była analiza jakościowa oraz ilościowa owoców trzech odmian 

Lycium barabarum: ‘No1’, ‘New Big’ oraz AMBER SWEET GOJI

®

 dostarczonych przez firmę Clematis 

Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Sp.k., pod kątem obecności α-solaniny.