Piotr Latocha Prof., Warsaw University of Life Sciences - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy

Piotr Latocha Prof. dr hab., Warsaw University Of Life Sciences

Architekt krajobrazu, dendrolog - jest pracownikiem Katedry Ochrony Środowiska Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie.

Główny obszar jego zainteresowań naukowych to zastosowanie roślin drzewiastych w projektowaniu obiektów architektury krajobrazu ze szczególnym zwróceniem uwagi na rośliny okrywowe – ich zalety dla środowiska i zasady stosowania. Drugim, obecnie podstawowym obszarem aktywności zawodowej, są rośliny z rodzaju Actinidia Lindl. Od lat 1990. prowadzi selekcję najwartościowszych odmian nadających się do uprawy towarowej czego rezultatem jest kilka własnych odmian, z których jedna – 'Bingo'PBR – została zarejestrowana w COBORU.

Prof. dr hab. Piotr Latocha od wielu lat zajmuje się szerokimi badaniami związanymi z aktinidią, od opracowania technologii towarowej uprawy tej rośliny poprzez jakość i skład chemiczny owoców aktinidii (jakość sensoryczna, wartości odżywcze i prozdrowotne) aż po zdolność przechowalniczą owoców w zależności od postępowania po zbiorze. W tym zakresie blisko współpracuje z różnymi placówkami naukowymi w kraju oraz z zespołem naukowców z Uniwersytetu w Gandawie w Belgii. Obecnie realizuje projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju poświęcony technologii towarowej uprawy aktinidii oraz uczestniczy w kończącym się projekcie dotyczącym prozdrowotnym właściwościom mini kiwi finansowanym przez Narodowe Centrum Nauki. Prowadzi także zajęcia z drzewoznawstwa dla studentów kierunku architektura krajobrazu i ogrodnictwo w SGGW.

10-th International Kiwiberry Seminar, Warsaw, Poland

10-th International Kiwiberry Seminar took place on 23-th and 24-th of May 2019 at the Warsaw University of Life Sciensies (SGGW), Poland. 

Participants from 12 countries took part in it. There were guests not only from Europe, but also from New Zeland and China. On the first day there was a rich program of presentations separated in three parts - Fruit Quality and Postharvest, Genetics and Breeding, Production and Economical Aspects. On the secound day there was a field trip to plantations of kiwiberry and some other technical crops. 

Seminar program: 

Fruit Quality and Postharvest

  • Determining taste in kiwiberry - Luca Fiorentini, Callum Kay, Skool Innovation Limited (New Zealand)
  • How long can you store the kiwiberry fruits? - Tomasz Krupa, Warsaw University of Life Sciences SGGW (Poland)
  • Insights in kiwfruit and kiwiberry maturity - Callum Kay, Skool Innovation Limited (New Zealand)

Genetics and Breeding

  • Behaviour of some Romanian kiwiberry selections and genotypes in Bucuresti area - Florin Stanica, Lavinia Iliescu, University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine (Romania)
  • First results of new cultivars in Germany - Alexander Zimmermann, Bavarian State Institute for Viticulture and Horticulture (Germany)
  • Association genetic analysis of A. arguta and selections from mountains other than North eastern China - Yan Chang Wang et.al., Wuhuan Botanical Garden (China)

Production and Economical Aspects

  • Actual situation of kiwiberry production in Poland - Piotr Latocha, Warsaw University of Life Sciences SGGW (Poland)
  • Our experience in cultivating kiwiberry - Adam Kostrzewa, MiniKiwi Kostrzewa (Poland)
  • The combined use of fruit and the vegetative mass of A. arguta - Nadiia Skrypchenko, National Botanical Garden in Kiev (Ukraine)
  • Current situation of kiwiberry commercial production and market development in China - Jinming Fan, Willem Kokkeel, Innofresh (China)

Download abstracts in pdf file