Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

jeżyna rdzawa

Rubus phoenicolasius

jeżyna rdzawa

Rubus phoenicolasius

Co zdobi owoce, pędy, liście
Miesiąc kwitnienia VI
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2
Roczny przyrost 1-3 m
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność Strefy 6 - 8

Mało wymagający krzew o wzniesionych, długich, bezkolcowych pędach, rodzący smaczne owoce. Idealny do ogrodów przydomowych.


JAK WYGLĄDA: Owoce czarne, duże (3,5˗5 g), jadalne, smaczne, dojrzewają w VIII na pędach zeszłorocznych. Kwiaty białe, śr. 3 cm, pojawiają się w VI. Liście złożone, ciemnozielone.

JAK ROŚNIE: Pędy wzniesione, pozbawione kolców, dł. 1,2˗1,5 m, szer. krzewu 0,9˗1,2 m. Rośnie wolno. Wytwarza odrosty korzeniowe. Roślinę można traktować jako krzew o przewisających pędach lub prymitywne pnącze.

GDZIE POSADZIĆ: Najlepiej owocuje na stanowiskach nasłonecznionych, ale może rosnąć również w lekkim półcieniu. Roślina tolerancyjna ˗ rośnie zarówno na glebach piaszczystych, jak i cięższych, wymaga jednak podłoża przepuszczalnego, wilgotnego. W miarę mrozoodporna (strefa 6˗8).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Wiosną usuwać zamarłe zeszłoroczne pędy oraz pędy, które owocowały. Pędy okryć na zimę.

JAK STOSOWAĆ: Krzew polecany do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach. Owoce można jeść surowe oraz wykorzystywać do przetworów.

POCHODZENIE: Odmiana wyhodowana w USA na Uniwersytecie Arkansas.