Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

suchodrzew jadalny (jagoda kamczacka) 'Jolanta'

Lonicera kamtschatica 'Jolanta'

suchodrzew jadalny (jagoda kamczacka) 'Jolanta'

Lonicera kamtschatica 'Jolanta'

Co zdobi uprawiana dla owoców
Barwa kwiatów bladożółte
Miesiąc kwitnienia III, IV III, IV
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 1
Roczny przyrost 0.4-0.5 m
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność 3 - 7 Strefy 3 - 7

Odmiana o silnym wzroście i dużych smacznych, słodko-kwaśnych owocach, dojrzewających w maju i czerwcu. Krzew długowieczny i mrozoodporny.


JAK WYGLĄDA: Owoce owalne, ciemnoniebieskie, o nierównej powierzchni, z delikatnym woskowym nalotem, bardzo smaczne, słodko-kwaśne; dojrzewają V–VI. Roślina owocuje w 2.–3. roku po posadzeniu. Kwiaty niepozorne, bladożółte, miododajne, bez znaczenia dekoracyjnego, rozwijają się w III-IV. Są obcopylne – wymagają zapylenia krzyżowego. Pędy wzniesione; młode są zielone; dojrzewając, brązowieją.

JAK ROŚNIE: Krzew; pokrój kulisty, wzniesiony. Rośnie umiarkowanie silnie, dorastając do 2,5 m wys. (0,5 m rocznie).

GDZIE POSADZIĆ: Najlepiej owocuje na stanowisku mocno nasłonecznionym, na glebach lekkich, przepuszczalnych i lekko kwaśnych. Nie wymaga zakwaszania gleby, jak np. borówka amerykańska. Jest zdrowy, rzadko atakowany przez choroby i szkodniki. Odmiana całkowicie mrozoodporna (strefa 3–7). Ze względu na płytki system korzeniowy jest wrażliwa na suszę.

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5–1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie.

JAK STOSOWAĆ: Krzew polecany do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach. Krzew najlepiej owocuje, gdy rośnie w towarzystwie innych odmian tego gatunku np. odmiany ‘Wojtek’. Owoce są cennym składnikiem diety – są bogate w witaminy, makro- i mikroelementy (magnez, żelazo, miedź, jod), zawierają antocyjany i kwas askorbinowy. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne. Doskonale smakują na surowo; idealne do mrożonek, dżemów, soków i nalewek. Mogą służyć jako naturalny czerwony barwnik spożywczy.

POCHODZENIE: Hodowca – Zofia i Hieronim Łukaszewscy, Polska.