Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

pigwowiec pośredni 'Crimson and Gold'

Chaenomeles ×superba 'Crimson and Gold'

pigwowiec pośredni 'Crimson and Gold'

Chaenomeles ×superba 'Crimson and Gold'

Co zdobi kwiaty i owoce
Barwa kwiatów czerwone
Miesiąc kwitnienia IV, V
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 1
Roczny przyrost 0.3-0.5 m
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność Strefy 5 - 7

Niewysoki krzew o bardzo dekoracyjnych kwiatach i aromatycznych owocach. Odmiana polecana do wszystkich typów ogrodów przydomowych.


JAK WYGLĄDA: Liście nieduże, ciemnozielone, błyszczące, piłkowane na brzegach. Największą ozdobą krzewu są pojedyncze czerwone kwiaty z żółtymi pręcikami. Są miododajne, śr. 4 cm; pojawiają się w IV–V. Owoce jadalne i zdrowe, aromatyczne, twarde, jabłkowatego kształtu (śr. 4–7 cm), po dojrzeniu żółte; dojrzewają IX–X. Owoce należy zbierać przed nadejściem przymrozków.

JAK ROŚNIE: Niski pokładający się krzew. Osiąga 1,2–1,5 m wysokości; rośnie powoli.

GDZIE POSADZIĆ: Dobrze rośnie i owocuje zarówno na stanowiskach słonecznych, jak i półcienistych. Akceptuje przeciętne, przepuszczalne gleby o odczynie obojętnym. Mrozoodporna (strefa 5–8).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić na takiej głębokości, na jakiej rosła w pojemniku. Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie. Krzew warto sadzić w grupach po kilka sztuk.

JAK STOSOWAĆ: Uniwersalna roślina nadająca się do sadzenia w ogrodach  przydomowych i założeniach parkowych. Z owoców można przyrządzać dżemy, kompoty i nalewki.