Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

świdośliwa olcholistna 'Martin'

Amelanchier alnifolia 'Martin'

świdośliwa olcholistna 'Martin'

Amelanchier alnifolia 'Martin'

Co zdobi liście, kwiaty, jadalne owoce
Barwa kwiatów białe
Miesiąc kwitnienia IV, V
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 1
Roczny przyrost
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność Strefy 3 - 8

Średniej wielkości krzew o ozdobnych kwiatach i smacznych owocach. Odporny na mróz i wiosenne przymrozki. Wcześnie kwitnie i owocuje. Odmiana polecana do ogrodów przydomowych, także w mieście.


JAK WYGLĄDA: Liście owalne, ciemnozielone, jesienią przebarwiają się efektownie na pomarańczowoczerwono. Kwiaty białe, zebrane w kwiatostany; rozwijają się IV–V. Owoce to dekoracyjne, jadalne i zdrowe jagody z woskowym nalotem – soczyste, słodkie w smaku; granatowoczarne w stanie dojrzałym; dojrzewają VI–VII. Krzew owocuje w drugim roku po posadzeniu.

JAK ROŚNIE: Krzew o wzniesionych pędach. Dorasta do 3 m wysokości; rośnie powoli (ok. 0,5 m rocznie).

GDZIE POSADZIĆ: Najlepiej rośnie i owocuje w miejscach słonecznych. Akceptuje przeciętne przepuszczalne gleby o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Odmiana zdrowa, rzadko atakowana przez szkodniki. Bardzo mrozoodporna (strefa 3–8).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić na takiej głębokości, na jakiej rosła w pojemniku. Sadzić 1 roślinę na m². Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie.

JAK STOSOWAĆ: Uniwersalna roślina nadająca się do sadzenia w ogrodach  przydomowych i założeniach parkowych. Dobrze toleruje warunki miejskie. Owoce można spożywać na surowo lub po przetworzeniu. Mają właściwości prozdrowotne, są bogate w witaminy, kwasy polifenolowe, sole mineralne, karotenoidy, błonnik; mają wysoką pojemność przeciwutleniającą.

POCHODZENIE: Saskatoon, Kanada. Wprowadzona do sprzedaży w 1990 r.