Encyklopedia - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy
Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

Figowiec pospolity 'Francesco'

Ficus carica 'Francesco'

Figowiec pospolity 'Francesco'

Ficus carica 'Francesco'

Co zdobi liście, owoce
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 1
Roczny przyrost 0.5 m
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność 7B - 9 Strefy 7B - 9

Niewysoki krzew o jadalnych dużych, smacznych owocach i dekoracyjnych liściach. Może być uprawiany w dużych donicach na balkonach i tarasach a także w ciepłych, osłoniętych zakątkach ogrodów.



JAK WYGLĄDA: Liście pojedyncze, duże, klapowane, omszone. Jadalne, słodkie owoce śr. 5-6 cm, gruszkowatego kształtu. Odmiana partenokarpiczna – nie wymaga zapylenia do zawiązania owoców. Owoce dojrzewają IX-X, w pełni dojrzałości mają skórkę zielonkawobrązową z różowoczerwonym miąższem.

JAK ROŚNIE: Wolno rosnący krzew, w sprzyjających warunkach może przybrać formę niewielkiego drzewka; dorasta do 2-3 m wysokości.

GDZIE POSADZIĆ: Najlepiej rośnie w najcieplejszych, najbardziej nasłonecznionych i zacisznych miejscach w ogrodzie. Bardzo dobrze czuje się posadzony przy południowych, osłoniętych  ścianach budynków. Wymaga żyznych, przepuszczalnych gleb o odczynie obojętnym. Wymaga solidnego zabezpieczenia na zimę (strefa 7B–9).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Na ciężkich nieprzepuszczalnych glebach stosować warstwę drenującą z warstwy np. żwiru, keramzytu. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić 3-5 cm głębiej niż, na jakiej rosła w pojemniku. Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Wiosną, wycinamy pędy przemarznięte a pozostałe skracamy w połowie ich długości.

JAK STOSOWAĆ: Roślina dobra do uprawy w ogrodach przydomowych oraz w dużych pojemnikach na tarasach i balkonach. Dojrzałe owoce można jeść bezpośrednio, dodawać do sałatek, można je suszyć bądź przyrządzać dżemy, kompoty i syropy.

POCHODZENIE: Czechy.