Encyklopedia - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy
Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

porzeczka czerwona 'Jonkheer van Tets'

Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets'

porzeczka czerwona 'Jonkheer van Tets'

Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets'

Co zdobi jadalne owoce
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 1
Roczny przyrost 0.5 m
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność 6A - 9 Strefy 6A - 9

JAK WYGLĄDA:  Jadalne, okrągłe, kwaskowate owoce, barwy wiśniowoczerwonej dojrzewają bardzo wcześnie w końcu czerwca i na początku lipca. Zebrane są w dość długie grona, o gęsto rozmieszczonych jagodach. Jagody w gronach dojrzewają równomiernie.

JAK ROŚNIE: Krzew o kulistym, spłaszczonym pokroju. Wzrost silny. Długie pędy wyrastają z nasady krzewu. Dorasta do 1,5 m wysokości. Liście ciemnozielone, średniej wielkości. Kwiatostany bardzo długie, luźne.

GDZIE POSADZIĆ: dobrze plonuje na ciepłych, słonecznych stanowiskach. Wymaga żyznej, wilgotnej gleby, zasobnej w próchnicę o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Odmiana odporna na antraknozę liści porzeczek. Mrozoodporna (strefa 6A).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ:  Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Sadzić 1 szt./m2. Po posadzeniu pędy należy skrócić o 1/2 ich długości dzięki temu roślina wypuści z podstawy kilka mocnych szkieletowych pędów. Od 4-5 roku po posadzeniu wykonujemy cięcie prześwietlające, usuwamy wszystkie pędy starsze a na krzewach pozostawiamy pędy owocujące 2 i 3 letnie.

JAK STOSOWAĆ: Odmiana godna polecenia zarówno na plantacje towarowe jak i do uprawy amatorskiej. Dobrze sprawdza się w uprawie w formie szpalerowej, do zbioru ręcznego z przeznaczeniem na owoce deserowe. Wysoka kwasowość i ciemna barwa owoców wpływa na dużą ich przydatność na przetwory.

POCHODZENIE: odmiana holenderska, wyhodowana ok. 1931 r.