Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

suchodrzew jadalny (jagoda kamczacka) 'Atut'

Lonicera kamtschatica 'Atut'

suchodrzew jadalny (jagoda kamczacka) 'Atut'

Lonicera kamtschatica 'Atut'

Co zdobi uprawiana dla owoców
Barwa kwiatów bladożółte
Miesiąc kwitnienia IV IV
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 1
Roczny przyrost 0.2-0.3 m
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność 3 - 7 Strefy 3 - 7

Polska odmiana o dużych, bardzo smacznych, słodko-kwaśnych, soczystych owocach o przyjemnym aromacie, dojrzewających na przełomie maja i czerwca. Zaczyna plonować już w 2.˗3. roku po posadzeniu. Po kilku latach uprawy z jednej rośliny można zebrać od 2 do 6 kg owoców.


JAK WYGLĄDA: Owoce duże, dł. do 2,5 cm, śr. 7˗8 mm, ciemnogranatowe, pokryte jaśniejszym woskowym nalotem, w smaku słodko-kwaśne, soczyste z przyjemnym aromatem. Owoce po dojrzeniu opadają, dlatego należy je regularnie zbierać; dojrzewają V˗VI. Roślina owocuje w 2.˗3. roku po posadzeniu. Kwiaty niepozorne, bladożółte, bogate w nektar, bez znaczenia dekoracyjnego. Są obcopylne ˗ wymagają zapylenia krzyżowego. Krzew najlepiej owocuje, gdy rośnie w towarzystwie innych odmian tego gatunku (np. odm. ‘Duet’, ‘Blue Velvet’). Kwitnie w I poł. IV. Pędy początkowo są zielone, dojrzewając, brązowieją.

JAK ROŚNIE: Krzew; pokrój płasko kulisty, wzniesiony, zwarty. Rośnie umiarkowanie silnie, dorastając do 1,2 m wys., rocznie przyrasta 0,5 m.

GDZIE POSADZIĆ: Najlepiej owocuje na stanowisku mocno nasłonecznionym, na glebach lekkich, przepuszczalnych i lekko kwaśnych. Nie wymaga zakwaszania gleby, jak np. borówka amerykańska. Jest zdrowy, rzadko atakowany przez choroby i szkodniki. Całkowicie mrozoodporny (strefa 3˗7). Ze względu na płytki system korzeniowy jest wrażliwy na suszę.

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Sadzić 1 szt./m2. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie roślin.

JAK STOSOWAĆ: Krzew polecany do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach oraz przemysłowej na plantacjach. Po kilku latach uprawy z jednej rośliny można zebrać od 2 do 6 kg owoców (średni plon 8 t/ha). Mogą być one cennym składnikiem diety ˗ są bogate w witaminy, makro- i mikroelementy (magnez, żelazo, miedź, jod), zawierają antocyjany i kwas askorbinowy. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne. Doskonale smakują na surowo, a poza sezonem w postaci suszu, mrożonek, dżemów, soków i nalewek. Mogą służyć jako naturalny, czerwony barwnik spożywczy.

POCHODZENIE: Polska odmiana wyhodowana w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym w Brzeznej.