Encyklopedia - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy
Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

dereń jadalny 'Radost'

Cornus mas 'Radost'

dereń jadalny 'Radost'

Cornus mas 'Radost'

Co zdobi liście, jadalne owoce
Miesiąc kwitnienia III III
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 1
Roczny przyrost 0.5-1 m
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność 5 - 7 Strefy 5 - 7

Bardzo wysoki krzew lub małe drzewo, rodzący wartościowe owoce o dużej zawartości antocyjanów. Odporna i mało wymagająca odmiana polecana do wszystkich typów ogrodów przydomowych.


JAK WYGLĄDA: Liście jajowate, zaostrzone, zielone, jesienią przebarwiające się na brązowoczerwono. Kwiaty są małe, żółte, skupione w główkowatych kwiatostanach, miododajne; pojawiają się w III, przed rozwojem liści. Owoce owalne, błyszczące, ciemnoczerwone i smaczne, śr. masa owocu 5 g. Mają bardzo wysoką zawartość antocyjanów. Dojrzewają w VIII.

JAK ROŚNIE: Wysoki krzew o szerokim lub wyprostowanym pokroju. Osiąga 3-5 m wysokości; rośnie wolno.

GDZIE POSADZIĆ: Dobrze rośnie i owocuje zarówno na stanowiskach słonecznych, jak i półcienistych. Preferuje gleby żyzne, przepuszczalne o odczynie obojętnym lub kwaśnym. Dobrze znosi suszę. Odmiana mrozoodporna (strefa 5–8).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić na takiej głębokości, na jakiej rosła w pojemniku. Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie.

JAK STOSOWAĆ: Uniwersalna roślina nadająca się do sadzenia w ogrodach  przydomowych i założeniach parkowych. Owoce doskonale nadają się zarówno do jedzenia na surowo, jak i przyrządzania przetworów. Mają właściwości prozdrowotne.

POCHODZENIE: Wyhodowany w Państwowym Ogrodzie Botanicznym im. N. N. Griszki w Kijowie, Ukraina.