Dekoracyjne owoce

Owoce pnączy nierzadko są równie 
dekoracyjne jak kwiaty. Przejmują ich 
funkcje ozdobne jesienią i zimą, zdo-
biąc ściany budowli. Fioletowe owo-
ce winnika zmiennego (Ampelopsis 
glandulosa
) ‘Elegans’ i żółto-czerwone 
dławisza (Celastrus) wprowadzają do 
otoczenia dodatkowe barwy jesienią, 
a puszyste owocostany powojników 
(Clematis) tworzą na roślinach peruki, 
które zimą, przysypane śniegiem i przy-
prószone szrenią wyglądają jak kun-
sztowna biżuteria.

U wielu odmian aktinidii (Actinidia), 

niektórych winorośli (Vitis) oraz cytryń-
ca chińskiego (Schisandra chinensis
owoce są nie tylko ozdobne, ale i jadal-
ne, smaczne i zdrowe. Pnącza te łączą 
więc walory roślin ozdobnych i użyt-
kowych. Warto je sadzić na osiedlach 
mieszkaniowych, przy szkołach, przed-
szkolach czy też w letnich ogródkach 
kawiarnianych, bo dostarczają nie tylko 
wrażeń estetycznych, ale oferują także 
smaczne owoce i tworzą niepowtarzal-
ny klimat. W gorące letnie dni można 
usiąść w ich cieniu, odpocząć i zajadać 
się zdrowymi owocami.

Dławisz Rosthorna do wytworzenia jaskrawych owoców zazwyczaj nie wymaga osobnego 
zapylacza. Owoce dławiszy są niejadalne.

Aktinidia pstrolistna ‘Vitakola’

PBR

 oprócz dekoracyjnych liści wytwarza również atrakcyjne 

owoce – smaczne, zdrowe, największe u tego gatunku.

Puszyste owocostany powojnika ‘Lambton Park’ 
z grupy Tangutica są atrakcyjne i jesienią, i zimą.

Mało wymagająca, bardzo mrozoodporna i odporna na choroby winorośl ‘Zilga’ poza 
 walorami dekoracyjnymi ma smaczne i słodkie owoce.

9

Uroda pnączy